Introdueix la teva adreça electrònica:

Rebràs les últimes notícies al instant .

dilluns, 27 de juny del 2011

Els partits catalans sense estratègia unitària un any després de la sentència contra l'Estatut i el 10J

L'esperit unitari de rebuig a la sentència de l'Estatut s'ha esfumat un any després del pronunciament del Tribunal Constitucional. Els partits divergeixen sobre l'estratègia que ha d'emprendre Catalunya. CiU se sent avalada per les urnes per emprendre el que ha anomenat "la transició catalana", un camí gradual cap al dret a decidir. El PSC l'acusa de no haver fet prou per treure el màxim de suc a l'Estatut, i ERC, mentrestant, accentua el discurs independentista.

El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, defensa que la federació nacionalista ha aglutinat el batec de la manifestació multitudinària del 10 de juliol de l'any passat. Sustenta l'argument en el suport majoritari que va tenir Artur Mas a les urnes al novembre, amb un projecte nacional que advoca per avançar gradualment en l'exercici del dret a decidir. Paral·lelament, Turull subratlla que el TC "ha perdut autoritat" en aquest procés, i ara pateix una crisi interna per les dificultats en la renovació dels tres magistrats que exerceixen el càrrec amb el mandat caducat.

L'Estatut, oblidat?

Per CiU, la sentència va ser més "un tema polític que jurídic". L'evidència, al capdavall, que "patim una actitud d'Espanya de no complir amb Catalunya i no voler deixar que sigui com és". L'alternativa, segons Turull, és "l'enfortiment de Catalunya de portes endins".

La visió del PSC és radicalment diferent. Un any després de la sentència, els socialistes pensen que l'Estatut "ha caigut en l'oblit", en paraules de la portaveu adjunta al Parlament, Laia Bonet. I ho atribueixen al "nou full de ruta" del govern de CiU, que hauria relegat la carta catalana per centrar-se en el pacte fiscal.

Bonet recorda que hi ha un desplegament intern que és responsabilitat del govern, i que l'anterior tripartit va traduir en normatives com ara la llei de consultes i la d'educació, que ara l'executiu de CiU "ha oblidat". De la mateixa manera, el coresponsabilitza que el desenvolupament extern, és a dir, el que depèn de la negociació bilateral amb l'Estat, també estigui aturada per no haver pressionat prou per reactivar-lo. "Aquí és important portar la iniciativa", apunta Bonet, segons informa Anna Serrano.

ERC es nega a refer ni una coma de l'Estatut i, ja definitivament, l'aposta única és iniciar el camí legal cap al referèndum d'independència. "No hi jugarem més. No hi ha res a fer. Si seguim donant-hi voltes, crearem més frustració". Aquesta és l'anàlisi d'Anna Simó, portaveu d'ERC al Parlament: "La sentència va ser un cop d'estat constitucional, i per tant ara ja no ens deixen cap altra sortida".

Passat un any, la valoració de la sentència de la portaveu d'ERC és encara més dolenta que en calent. "Som on érem", diu Simó. Sobretot, segons ella, després de "veure el que ha passat amb la llengua i les sentències del Suprem per eliminar la immersió lingüística".

Igual o pitjor?

La dirigent d'ERC creu que "la sentència s'ha demostrat que és més greu del que els partits autonomistes o menys sobiranistes deien", en referència als intents de minimitzar l'abast i els efectes que té per part de CiU i del PSC. ICV considera que "estem pitjor que ara fa un any". Abans, diu Dolors Camats, "teníem unitat i podíem intentar recuperar el que es retallava", però ara CiU "se n'ha oblidat, només parla d'un pacte fiscal i de tornar al peix al cove". Camats recorda a Artur Mas que "negociar a Madrid ens porta a escenaris nefastos i de mercadeig dels anys 80". El fet que Duran i Lleida negociï al Congrés pel seu compte ja no és, per Camats, "cap plantejament de dignitat nacional".

Manifestació independentista el 9J

Un any després de la famosa manifestació contra la sentència del TC, que va aplegar més d'un milió de persones al centre de la capital catalana, la societat civil n'ha convocada una altra en vista de la paràl·lisi i la desunió de l'estament polític del país. Aquesta vegada, la concentració ja serà netament independentista, per considerar que només aquesta via garantirà al poble de Catalunya la defensa dels seus interessos. Sota el lema: 'Pel nostre futur, Independència', la marxa anirà de la Plaça Urquinaona (18,00h) al Passeig de Lluís Companys, on es celebrarà un concert reivindicatiu. /Font

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger